Elaeagnus Ebbingei, de olijfwilg

De olijfwilg wordt ook wel de zilverbes of Elaeagnus Ebbingei genoemd. Het is een haagplant die zeer aan de wind kan wennen en die dan ook erg geschikt is voor in een hoge haag. Doordat hij weinig mest nodig heeft, en tolerant is voor droogte, wordt hij vaak in stedelijke natuur aangeplant.

De olijfwilg is een groenblijvende struik die ongeveer drie meter hoog kan worden. Deze plant bloeit in de periode mei tot juni met kleine, witte bloemetjes. De vruchtjes die hierna volgen zijn geel van kleur en rond de twintig millimeter groot.

De olijfwilg is een hybridische soort die ontstaan is door kruising van Elaeagnus umbellata met Elaeagnus pungens. Het gebied waar deze plant voor het eerst is waargenomen is Zuid-Oost Azi├ź. De olijfwilg werd voor het eerst in Europa ge├»ntroduceerd in 1845.

Rond de eeuwwisseling was deze plant erg populair als haagplant. Dit kwam mede doordat hij weinig onderhoud nodig had en toch snel groeide. Doordat hij zeer aan de wind kan wennen, kon hij ook in blootgestelde gebieden geplant worden. Tegenwoordig is de populariteit van de Elaeagnus Ebbingei wat afgenomen, maar hij blijft een geliefde haagplant.

Voor het planten van de olijfwilg zijn er een aantal dingen waar je op moet letten. Zo is het belangrijk dat je deze plant niet in diepe schaduw plaatst. De Elaeagnus Ebbingei kan namelijk erg goed tegen de zon, maar niet tegen diepe schaduw. Daarnaast is het belangrijk dat je deze plant op een voedzame grond plaatst, die niet te droog of te nat is. Als je deze aandacht besteed aan het planten van de olijfwilg, zal hij zich snel gaan vermenigvuldigen en een prachtige haag vormen.