MOZAÏEKVIRUS BIJ PLANTEN: ZO HERKEN JE HET EN DIT KUN JE DOEN

Het mozaïekvirus
Het mozaïekvirus is eigenlijk een grote verzamelnaam voor een groep schadelijke en veelvoorkomende plantenvirussen. De naam is niet zo vergezocht: het laat een mozaïekprintje achter op de bladeren. Een patroon van lichtgroene, donkergroene en vaak gele plekjes. Dat is op zich niet zo erg, want je krijgt er een originele plant van. Maar helaas zit er meer achter.

De mozaïekprint ontstaat namelijk door een ernstige verstoring in de bladgroenhuishouding. Na verloop van tijd krullen de bladeren op en zie je steeds meer verdorde plekken. Uiteindelijk vergelen de bladeren volledig en ontstaan misvormingen aan zowel de wortels, scheuten, bladeren als aan de eventuele vruchten. De besmette plant verwelkt en is meestal niet meer te redden.

Virus bij komkommerplant
Heb je een moestuin? Dan is het misschien nóg wel belangrijker om alert te zijn op het mozaïekvirus. Vooral komkommerplanten zijn er vatbaar voor. Ook deze naam is niet vergezocht, maar wél met hoge Scrabble-waarde: het komkommermozaïekvirus. De komkommer krijgt dan een heel bittere smaak en is daardoor niet meer te eten. Voor wie graag zelf geoogste komkommers eet best jammer, maar voor de landbouw ook economisch gezien een flinke tegenslag.